Mivel foglalkozik egy segédgondozó?

Sokan vágynak arra, hogy embereknek, betegeknek, és időseknek segíthessenek. Így úgy érezhetjük, mintha tennék valamit a társadalomért, pedig a segédgondozó munka sokkal többet jelent ennél. De vajon mivel foglalkoznak ők pontosan és milyen lehetőségeink vannak ebben a szakmában? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ!
Mivel foglalkozik egy segédgondozó?

Kik azok a segédgondozók és mivel foglalkoznak?

Az ebben dolgozó személyek szakképesítéssel ellátott emberek, akik el tudják látni az alapgondozási feladatokat. Ennek köszönhetően olyanoknak nyújthatnak segítséget, akik a mindennapi életvitelükben akadályozottak. Támogatást, gondozást nyújthatnak, akár személyes igényekhez igazodva.

A segédgondozók képesek felmérni a másik fiziológiai szükségletét, részt vesznek ezek kielégítésében. Tudásuknak köszönhetően beadják a megfelelő gyógyszereket, vérnyomást és vércukrot mérnek, illetve injekciót tudnak beadni. Együttműködnek a családtagokkal, a házi gondozókkal, de akár a családsegítőkkel is egyaránt.

Kinek való a segédgondozó munka?

Amennyiben valaki felelősen és türelmesen tud bánni a betegekkel, a sérültekkel, illetve az idősebb embereknek, annak érdemes elgondolkodnia ezen a munkakörön. Ha valakiben megvan a kellő segítő szándék, az empátia, és a szociális érzékenység, abban az esetben valószínűleg nem lesz gondja ezzel a tevékenységgel.

Persze nagyon jó, ha az embernek van egy kis gyakorlata az otthoni ápolásban, de a szakma megszerzéséhez nem előfeltétel, hogy legyen egy kis tapasztalat.

Segédgondozó tanfolyam

Manapság már számos lehetőség van segédgondozó tanfolyamra jelentkezni. Az Okj Akadémia is indít ilyen képzést. Az oktatás ideje hat hónap, ami alatt minden szükséges tudást el lehet sajátítani. Az órák szombaton vagy vasárnap kerülnek megrendezésre.

Ami pedig a szakmai vizsgát illeti, a megszerzett tanúsítvánnyal lehetőség van jelentkezni egy akkreditált vizsgaközpontban.

Miért válaszd ezt a képzést?

Az Akadémia még a beiratkozás előtt tanácsokkal lát el, hogy milyen lehetőségeink vannak a tanfolyam elvégzését követően. A vizsga letétele után megfelelő végzettség szerezhető, amivel bármilyen hazai munkahelyre könnyedén beadható a jelentkezés. A gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően, mire főállásban foglalkozunk ezzel, addigra minden fontos alapot elsajátíthatunk.

A mélyebben kifejtett témakörök között az alábbiakkal találkozhatunk:

- Elsősegélynyújtási alapok

- Gondozási alapismeretek

- Betegmegfigyelés

- Ápolási alapismeretek

- Gondozás a szakosított ellátásban

- Szakmai személyiségfejlesztés

- Ápolási adminisztráció

- Szociális gondozás adminisztrációja

Ezeknek a tárgyaknak köszönhetően olyan tudás birtokába kerülhetünk, aminek köszönhetően embertársainknak nyújthatunk segítő kezet. Ha már régóta álom a segédgondozói munka, akkor nem érdemes tovább várni!

Összegezve

Bízunk benne, hogy végre mindenki számára tisztább a kép, mivel is foglalkozik egy segédgondozó. A munka nem könnyű, ám sokkal több boldog napunk lehet, mint gondolnánk. A segédgondozó tanfolyamra való jelentkezést pedig akár online is megtehetjük, hiszen itt ugyanúgy indul megfelelő képzés.

Kapcsolódó cikkek