Hogyan töltsük fel szervezetünket vitaminokkal?
Káposztafélék: vöröskáposzta, fehérkáposzta, kelkáposzta, kelbimbó, fodros kel
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, B-, C-vitamin, kálium, vas, kálcium, ballasztanyagok, mustármagolaj glikozidjai (hasonlóan a tormához, antibakteriális hatású)
Javasolt fogyasztás: vöröskáposzta – salátaként gránátalmamagokkal; fodros kel, kelkáposzta – sütőben sült chipsként; kelbimbó – sütőben sütve, curryvel fűszerezve.
Póréhagyma
Vitaminok, ásványi anyagok: B-, C-vitamin, kálium, folsav, vas, kálcium, ballasztanyagok
Javasolt fogyasztás: kiváló szószalap, illetve krémessé teszi a rizottót is.
Cékla
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, B-, C-vitamin, kálium, folsav, vas, magnézium, betanin - „céklavörös” színanyag, szaponin
Javasolt fogyasztás: nyersen vagy előfőzve meghámozzuk, marináljuk és zsázsával, dióval vegetáriánus carpaccio-ként tálaljuk.
Paszternák, petrezselyemgyökér
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, B-, C-, E-vitamin, kálium, folsav, vas, kálcium, ballasztanyagok
Javasolt fogyasztás: mindkettő pürésítve a legfinomabb.
Feketegyökér
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, B-, C-, E-vitamin, kálium, vas, kálcium, foszfor, ballasztanyagok, inulin
Javasolt fogyasztás: párolva pürésítve (akár burgonyával együtt), hasonló a spárgához.
Feketeretek
Vitaminok, ásványi anyagok: B-, C-vitamin, kálium, magnézium, folsav, vas, kálcium, mustármagolaj glikozidjai
Javasolt fogyasztás: szendvics mellé ropogtatva. Picit sózzuk be.
Sárgarépa
Vitaminok, ásványi anyagok: béta-karotin, kálium, vas, kálcium
Javasolt fogyasztás: vajjal, mézzel megpárolva vagy sütőben sütve a legfinomabb.
Burgonya
Vitaminok, ásványi anyagok: B-, C-vitamin, kálium, vas, magnézium
Javasolt fogyasztás: sütőben sütve, „melegítő” fűszerekkel (chili, gyömbér, fokhagyma, édeskömény, torma, ...) megszórva.
Svájcban plakáton is hirdetik, hogy krumplit kell venni:
Fotó: noi-magazin.hu, Kiss Balázs
Retek
Vitaminok, ásványi anyagok: béta-karotin, B-, C-vitamin,kálium, kálcium, magnézium
Javasolt fogyasztás: salátaként, lereszelve almával, mazsolával, mogyoróval, málnaecettel és dióolajjal leöntve.
Madársaláta
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, C-vitamin, vas, kálcium, cink, foszfor
Javasolt fogyasztás: nagyon jól illik hozzá a citrusos íz, így narancsgerezdekkel, dióolajjal salátaként a legfinomabb.
Cikória
Vitaminok, ásványi anyagok: A-, B-, C-vitamin, kálium, folsav, vas, ballasztanyagok, inulin, lactucopilkrin (keserűanyag)
Javasolt fogyasztás: paradicsomszószban, sajttal megszórva kb. 15 percig sütve.