A szezon sztárja: a gyömbér
A gyömbér a kínai fűszerek közt melegítő fűszerként ismert. Erős, intenzív íze felmelegíti a hidegebb napokon a szervezetet, megindítja a vérkeringést, élénkíti a testünket, ezért az ősz, a tél és a kora tavasz az igazi szezonja. Mindamellett, hogy vérpezsdítő hatású, még antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ami miatt elmondhatjuk róla, hogy a „superfood”-kategóriába tartozik.
80°C-os vizet adj hozzá, majd pihentesd!
A legtöbb gyógyteát forrásos módszerrel kell készíteni, azaz fel kell forralni a vizet (100 °C-ra) és azt azonnal ráönteni a gyógynövényre. Ha teát készítünk, mindenképp hámozzuk meg alaposan a gyömbért. Nem szabad azonnal nyakon önteni forró vízzel, mivel elveszti gyógyhatását, hanem vissza kell hűteni kicsit a felforralt vizet (kb. 80 °C-ra) és úgy kell beleáztatni a feldarabolt szeleteket. Az így készített teát hagy legalább 7 percig ázni. Minél tovább ázik, annál erősebb lesz az élénkítő hatása. A legjobb extra ízesítés nélkül inni, hogy ne nyomjuk el a csodálatosan egyedi aromáját.
Ne vágd fel túl korán!
A főzési folyamatok titka, hogy mindent készítsünk a kezünk alá. Nos, ez a gyömbérre nem igaz. Akár reszelve, akár darabolva használjuk fel, hagyjuk a közvetlen felhasználásig egyben, mert ahogy levegővel találkozik, máris párologni kezd az illóolaja, épp az, amiért annyira szeretjük. Ha ételekbe használjuk ízesítésként a gyömbért, a forró ételhez szinte közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá!
Ha meghámozzuk, csakis kiskanállal!
A bio gyümölcsök, zöldségek általában jobbak. A gyömbérnél ez különösen praktikus, mivel ha bio, meg sem kell pucolni, ami – valljuk be – nem egyszerű folyamat. Ha mégis muszáj megszabadítani a héjától, azt egy éles kiskanállal tegyük. Jó tudni, hogy minél frissebb, annál vékonyabb a héja!
Felhasználási javaslatok gyömbérhez
Reszelt gyömbér: öntsünk vizet hozzá és fogyasztás előtt szűrjük le. Élénkítő hatása lesz a víznek tőle.
Cukorral és rizsecettel marinálva ideális sushihoz.
Kandírozva is fogyasztható, különösen érdekes az íze, hiszen csípős és édes egyben. Utazáskor hányinger ellen különösen jól tud jönni egy falatka kandírozott gyömbér.
Gold Milk („aranytej”)
Fáradság és levertség esetén új erőre kaphatunk, ha iszunk ebből az – eredetileg ajurvédikus gasztronómiából eredő – „csodaitalból”!
Összetevők (1 nagy csészéhez):
2-3 cm friss gyömbér
350 ml növényi tejital (rizs-, zab- vagy mandulatej)
1-2 ek. kurkumapor
1 csipet szerencsendió
1 csipet őrölt pisztácia
1 csipet őrölt fahéj
1 csillagánizs
Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért. Melegítsük fel a növényi tejet. Adjuk hozzá a kurkumát, oldjuk fel, majd a gyömbért és a további hozzávalókat. Fogyasztás előtt a csillagánizst távolítsuk el.
Forrón fogyasszuk!
Aranyat érnek az összetevők:
a növényi ital magas fehérje- és kálciumtartalmával segíti a csontok felépítését, kiváló vegán alternatívája a tejnek
a pisztácia zöld magja tele van sejtvédő antioxidánsokkal
a csillagánizs enyhíti a gyomorpanaszokat, köhögés és hörghurut ellen ajánlott
a kurkuma antibakteriális, gyulladáscsökkentő és ettől lesz „arany” az ital
-
a gyömbér túl azon, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő, az ital ízéért felel.