Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Te is rajongsz a friss, illatos textíliákért? Belegondoltál már, hogy az illatos ágyneművel érintkezve bőröd mennyi vegyszerrel találkozik? Ráadásul a bolti készítmények gyártása és becsomagolása a környezetre is káros. Ha nem szeretnél lemondani az illatos ágynemű élményéről, nézz körül a természetes megoldások között! Most otthon készíthető mosószert és öblítőt mutatunk be, valamint az ágynemű helyes tisztítását is megismerheted.
Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Vegyszermentes mosószer házilag

A következő összetevőket szerezd be, ha természetes mosószerre vágysz:

· kisebb darab natúr szappan reszeléke

· 4 evőkanál mosószóda

· 6 evőkanál szódabikarbóna

· illóolajok

· víz

Először a víz egy részét vizet fel kell forralni. Ebben kell feloldani a mosószappant. Miután kicsit hűlt, keverjük bele az 1,5 l forró vízben feloldott mosószódát, majd a szódabikarbónát. A következő napon hígítsuk még 1-2 l vízzel, s igyekezzünk jól összekeverni.

A friss illatokért akár már a mosószerbe is tehetünk illóolajat, például citrom, fahéj, eukaliptusz vagy rozmaring illattal.

Természetes öblítő házilag

Komoly vegyszerek nélkül is készíthetünk öblítőszert. Persze ettől nem lesz túl erős illata az ágyneműnek vagy ruhának, de legalább természetes. Mire van szükség?

· gyógyszertári alkohol

· víz

· illóolaj (pl. levendula, teafa, hibiszkusz)

Hígítsuk az alkoholt 40-50%- osra! Ezután adjunk hozzá tetszőleges illóolajat! Az arány 9 rész alkohol és egy rész olaj. Rázzuk össze! A mosáshoz 2-3 evőkanállal használjunk a keverékből!

Hogyan mossuk az ágyneműt?

A hosszú távon friss, illatos ágynemű érdekében a helyes tisztítási folyamatot is el kell sajátítanunk. A következő iránymutatást vegyük figyelembe!

· Minimum hetente váltsuk a huzatokat!

· A paplant és párnát szellőztessük gyakran! Amennyiben a paplan és pehely párna méretek lehetővé teszik, a szabad levegőre tegyük ki őket!

· Nem kell magas hőmérsékleten mosni, 40 fokon is szép tiszta lesz!

· A pamutvászon és flanel szövés vasalást igényel.

· A krepp, a mikroszálas és mikroplüss vasalás nélkül is esztétikus.

Összegezve: Az üzletekben kapható mosószerek és öblítők legtöbbje erős vegyszereket tartalmaz. Használatuk hosszú távon egészségtelen lehet. Különösen fontos, hogy az ágyneműt természetes szerekkel mossuk, hiszen az egész éjszakát benne töltjük. Írásunkban természetes tisztítószerekről olvashattatok, melyek ágyneműhöz és egyéb ruhákhoz is tökéletesek.

Kapcsolódó cikkek

Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Vegyszerek nélkül is illatos lehet az ágynemű!

Illatos ágynemű vegyszerek nélkül? Friss pehely párna és paplan természetes mosószerrel és öblítővel mosva? Mindez lehetséges! Itt megtudhatod, hogyan!

Így csempéssz egy kis luxust a nappalidba! - nappali bútor, ülőgarnitúra

Így csempéssz egy kis luxust a nappalidba!

Óriási trend idén, hogy otthonunkat egy luxus hotel mintájára alakítsuk.