A tökéletes karácsonyi asztal megtervezése és megvalósítása

Az ünnepi asztalnak akkor is kiemelkedő szerepe van karácsonykor, ha csak a szűk családdal ünnepelnünk, akkor pedig különösen nagyon fontos az ünnepi asztal szerepe és külleme, ha vendégeket hívunk. Nem mindegy, hogyan terítünk meg, mennyi hely marad a dekorációk mellett, a tányéroknak, a poharaknak és az asztalra rakott ételeknek és italoknak. Fontos, hogy az asztal jó benyomást keltsen, kellemes hangulatot teremtsen és akár fókuszpontként is működhet, ha elegendő időt és energiát áldozunk a megvalósítására. Nem kell sokat költenünk, hiszen manapság már oly sok mindent, így a karácsonyi dekorációkat is elkészíthetjük mi magunk is.
A tökéletes karácsonyi asztal megtervezése és megvalósítása

A stílus kiválasztása

A téma mindenképpen a karácsony. De milyen stílusban szeretnénk a karácsonyt ünnepelni? Az asztalnak is kell egy stílus, ami lehet hagyományosabb vonal, de lehetünk modernek és merészek ezen a téren is.

A hagyományosabb asztaldíszek és teríték a piros és az arany színeket mindenképpen tartalmazza.

A rusztikusabb megjelenésnél már a fehér is kiemelkedő szerepet játszik, illetve ennél a stílusnál a fenyőágak, a természetes kiegészítők, mint bogyók, tobozok is szerepet kapnak.

A modern díszítésnél a kevés színre szükséges törekedni, például ilyen a fehér, a zöld, az arany és az ezüstszín és a minimalitsa dekorálást kell előtérbe helyezni, azaz jó, ha tudjuk, hogy az elegáns és modern karácsonyi irányvonal törekszik a minél kevesebb használatára.

Fényűző karácsonyi asztalt is teremthetünk. Ilyenkor a kék, a szürke, az arany és az ezüstszínek és kiegészítők kerülnek előtérbe.

A központi dísz kiválasztása

Minden karácsonyi asztalnak van egy központi eleme. Ez a fődísz, amelyhez a többi dekorációs elemet, az asztalterítőt és az étkészletet is választjuk. Lényeges, hogy a központi dekoráció mindenképpen illeszkedjen az asztal hangulatához és ne legyen se túl terebélyes, se túl magas, mert ez korlátozza a vendégek kényelmét.

Az asztalterítő és a szalvéták összhangja

Az asztalterítő lehet egyszínű, többszínű, sőt karácsonykor a terítők rétegezése is megengedett. A szalvéták mindképpen harmonizáljanak a terítő színével. Itt is érvényes a kevesebb, több szabálya.

A karácsony illata

A karácsonynak illata van. Ha nem is szó szerint értendő, de azért igaz. Ezen a szépséges ünnepen kellemes illatok terjengenek a lakásban. Mi magunk is készíthetünk DIY illatosítókat. Használhatunk illatgyertyát, illóolajokat, narancsot, szegfűszeget, fahéjat és megannyi dolgot, amelyek kellemes illatba burkolják az egész lakást és fokozzák az ünnepi hangulatot.

A gyertyák intim és valódi ünnepi hangulatot teremtenek, így mindképpen gondoljunk erre, amikor a karácsonyi asztalt tervezzük.

Névre szóló helyek

A vendégeknek kedveskedhetünk névre szóló kártyákkal, személyes üdvözlő ajándékokkal és akár még családi fotókkal is dekorálhatjuk az asztali fődíszt.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

A gyereket is vonjuk be a karácsonyi előkészületekbe

A gyereket is vonjuk be a karácsonyi előkészületekbe

A gyerekek mindig izgatottan várják a karácsonyt. Mindenképpen vonjuk be őket is a karácsonyi előkészületekbe.

A tökéletes karácsonyi asztal megtervezése és megvalósítása

A tökéletes karácsonyi asztal megtervezése és megvalósítása

A tökéletes karácsonyi asztalt mi magunk is könnyedén, egyszerűen és olcsón is megtervezhetjük.

Nem a legolcsóbb árakat vadásszák idén karácsonykor - karácsony 2021 - karácsony 2022

Nem a legolcsóbb árakat vadásszák idén karácsonykor

Összegyűjtöttük a fogyasztói trendeket az ünnepekre.