Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

Létezik olyan terápia, ahol nem a beszéd, a szavak állnak a középpontban?
Önismeret a táncon keresztül: ez a tánc és mozgás terápia lényege

A rohanó mindennapokban sokan úgy érezhetjük, nem marad időnk a lelkünk ápolására, pláne nem lenne energiánk egy hagyományos, „beszélgetős” terápiára beülni, és ott szavakba foglalni a problémáinkat, majd hosszasan dolgozni rajtuk. Érthető, ha valakinek minderre nincs mentális kapacitása vagy egyszerűen ideje, de az ilyen helyzetben lévőknek sem kell elkeseredni: nekik találták ki a táncterápiát!

És hogy mi is az a táncterápia? A művészetterápia egyik ága, ahol a kliens által hozott témát a közös táncon keresztül, szavak nélkül értelmezik a terapeutával. A zsigeri szinten működő módszer alkalmazásával a szó szoros értelmében testi szinten épül belénk a megoldás, mindezt pedig beszélgetés egészítheti ki, melynek során tudatosítható mindaz, ami a táncban testi szinten megképződött.

Amikor a szavak nem bizonyulnak elégnek…

Ha a szavak már nem segítenek, engedd, hogy a tested beszéljen!” – fogalmaz Csillag Tamás önismereti terapeuta, akinek szakterülete a női-férfi párkapcsolatok és a női önismeret, amelyet a tánc, a mozgás hatalmával segít kibontakoztatni ügyfeleinél. Saját megtapasztalása szerint a test és a mozgás sokkal erősebb hatással bír, mint önmagukban a szavak. Mozgás közben – mint meséli – mélyre, egészen a problémák gyökeréig tudunk lemerülni, ahol rálátunk a tudattalanunkra, amit aztán a beszélgetésekkor fel lehet és kell is hozni a tudatos részbe, és ott megdolgozni. Ezek után ismét lemerülve a táncba anélkül lehet az újonnan megszerzett tudást beépíteni, hogy mindezt folyamatosan tudatosítani kellene önmagunkban. A testünk ráadásul nem hazudik: a közös mozgás során nem lehet mérlegelni vagy maszatolni, „minden kijön” – mondja Tamás. Ami így épül be, az ezek után már természetes, szerves módon lesz része hétköznapi életünknek, köszönhetően annak, hogy a megoldáshoz vezető utat nem megmondják a kliensnek, hanem teljes testével éli át azt, és saját, személyes élményeként viszi tovább magával.

Elvárások nélkül a mozdulatainkra figyelni

„A közös táncban szabadon mozdulunk, nincs elvárás, nincs rossz vagy jó mozdulat, egyszerűen hagyjuk, hogy a hozott téma egy sűrített verziója megjelenjen a teremben” – fogalmaz a terapeuta. A hosszú terápiáktól idegenkedőknek jó hír lehet, hogy a tánc és mozgás alapú terápiában (persze a hozott problémától függően) akár már egy alkalom is elég lehet a belső változás eléréséhez. Természetesen a mélyebb terápiás hatáshoz, hosszabb terápiák szükségesek, ilyenkor olyan, komplexebb témákat is körüljárhatunk (vagyis: -táncolhatunk), mint például a magány, a harag, a félelmek oldása, a vágyak elengedése és megélése, testünk elfogadása, tisztelete és szeretete, szabad döntés és önmagunk megmutatása, vagy éppen a bizalmi nehézségek leküzdése. De annak is érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert, aki nem hordoz magában súlyos megoldandó problémákat, egyszerűen „csak” feltöltődni szeretne egy kimerítő nap után vagy előtt: a tánc célja ilyenkor az, hogy beleengedjük magunkat a jelen pillanatba, és kikapcsoljuk a külvilágot, hogy aztán az alkalmat követően felszabadultan és kisimultan mehessünk tovább a dolgunkra.

Fotókredit: Garai Edit

Kapcsolódó cikkek

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

Tudtad, hogy a teafogyasztás csökkentheti a stresszt és megóvhat a betegségektől?

A teafogyasztás hosszú évszázadok óta része az emberiség életének.

Miért éppen Sri Lanka?

Miért éppen Sri Lanka?

Miért nyaraljunk Srí Lankán?

Hat barátság, amire szükséged van az életben

Hat barátság, amire szükséged van az életben

Egy ember egyedül nem tudja minden szükségletedet kielégíteni.