Ilyen cider típusokkal találkozhatunk

Az alma alkoholos árnyalatai 18 éven felüliek számára.
Ezek a cider típusok léteznek

A cider, másik nevén az almabor, a szőlőből nyert borhoz hasonló módon készül, de van két jelentős különbség; az egyik, hogy ez almából van, a másik pedig, hogy szénsavas. Ez a fermentált almalé az angolok kultúrájában mélyen gyökerezik, pedig eredetét keresve Franciaországban találjuk magunkat, sőt, Spanyolországban sem ismeretlen a készítése. Mégis Angliából indult el, hogy meghódítsa a világ ivóinak szívét, amit nem is csoda egy olyan italtól, ami mintegy munkabérként is szolgált; ismert jelenség volt, hogy ciderben fizettek a munkáért az angol munkásoknak, akik nem tiltakoztak az eljárás ellen.

Hogyan készül?

Ez az ital alapvetően tehát almából vagy körtéből készül, az alkoholtartalma pedig 8,5% alatti, a gyümölcstartalma pedig a legrosszabb esetben is 15%, de ezek a számok országonként változóak. Ahogy a készítés módja is, hiszen vannak a hagyományos angol változatok, amik a gyárs során piruló cukornak köszönhetően karamelles, sötétebb színt, valamint erősebb, főként almás ízt tudnak a magukénak. Az almalevet erjesztik, hogy megszülessen az almabor, amit aztán pasztörizálnak. Ezzel szemben a francia cidre, az a változat amit manapság a legtöbben ciderként ismerünk. Ez a típus borostyánszínű, buborékokban gazdag. A spanyol sidra ecetesebb, savanykásabb ízű, amitől természetesebbé válik az összhatás, különösen azért, mert a francia változathoz képest kifejezetten kevés szénsavat tartalmaz. Manapság egyre népszerűbb az úgynevezett új hullám is, ami vagy a lehető legtermészetesebb, organikusabb cider megalkotását próbálja megvalósítani, vagy pedig a a legkifinomultabb, illatosabb és tisztább variánst.

Mi a titka?

Az ital népszerűsége évszázadok óta töretlen, amit annak a nagy változatosságnak is köszönhet, ami ezt a faját jellemzi. Nem csak a származására gondolunk, hanem arra, hogy ma is válogathatunk, a kristálytiszta vagy szűretlen, az ízesített vagy a hagyományos, főtt almára emlékeztető ízű változatok között. Se nem bor, se nem sör, mindkettőre hasonlít, de egyik sem, és éppen ez az, amit annyira szeretnek benne a rajongói.

Kapcsolódó cikkek

Ikerpár helyett hármasikrek

Ikerpár helyett hármasikrek

Kisebb sokk érte a brit nőt, amikor ultrahangvizsgálatán kiderült, hogy az ikrek hárman vannak.

Igaz tények a nőkről

Igaz tények a nőkről

A nők sok mindent másként látnak, mint a férfiak. Sok dologban különbözik a két nem egymástól.