8 dolog, amit még nem tudtál a levenduláról

A levendula a Földközi-tenger medencéjének nyugati részéről származik, jellegzetes illata mindenki számára ismert. Olyannyira közkedvelt, hogy ágyneműjük, fürdőik illatosítására már a rómaiak is használták, gyógyászati erényeit pedig már az ókori egyiptomiak is ismerték és alkalmazták. De mit érdemes még tudni róla?
8 tény a levenduláról

A levendula olyannyira közkedvelt, hogy mára már számos felhasználási formája is ismert, például díszcsokor, dekoráció, szappan, illóolaj (a levendula illata fertőtlenít, élénkít, gyógyít) gyertya vagy öblítő. Most hoztunk további pár érdekességet, amit érdemes tudni a levenduláról.

1. Összesen negyvenfajta levendulatípust különböztetünk meg, melyeknek további kétszáz alfaja, és hibrid változata létezik.

2. A közönséges levendula egész nyáron át virágzik, júniustól augusztusig. Magyarországon az első nagy levendulást Tihanyban építették ki, másik nagyobb lelőhelye pedig Pannonhalma.

3. A levendula Provence szimbóluma lett, itt építették 1996-ban az első úgynevezett „Levendulaút” egyesületet is, aminek célja a levendula-termesztés támogatása.

4. A háztartásban is felhasználhatjuk, illóolajként, légfrissítőként, és antibakteriális hatása miatt öblítőkben, tisztítószerekben is megtalálhatjuk.

5. Ehető voltának köszönhetően több ételkülönlegesség is készíthető levendula hozzáadásával. Például levendulás fánk, levendulaszörp, levendulafagylalt teasütemény vagy levendulás mézeskalács.

6. A levendula nem csak finom és frissítő illatáról, hanem kozmetikai előnyeiről is ismert. Készíthetünk belőle házi kozmetikumokat, például levendulavizet, friss dezodort vagy szappant. Ezen kívül aromás illatának hála, kölnivízként és parfümként is használhatjuk.

7. Ruhásszekrénybe téve egy levendulazacskó segít a molyok távoltartásában és a ruhák frissítésében.

8. A kertben is alkalmazhatjuk a kártevők ellen, ugyanis a levéltetvek, hangyák vagy csigák egyáltalán nem kedvelik az illatát. Ezt a legszebben és leghatásosabban úgy kivitelezhetjük, ha levendulabokrot ültetünk a kritikus területekre.

A levendula tehát az életünk számos pontján felhasználható, és sokak által nagyon kedvelt növény. Már egy levendulás fotó nézegetése is nyugtató hatással van az emberre, az illata pedig csak még inkább szerethetővé teszi ezt a szép növényt.

Kapcsolódó cikkek

Albumborítók festményekkel kombinálva

Tökéletesen kombinálták a bakelit albumborítókat a klasszikus festményekkel

A cikkben olyan albumborítókat mutatunk be, amelyeket festményekkel kombináltak.

Szokásaink megismerése a pihentető alvás kulcsa

Az alvási szokásaid többet árulnak el rólad, mint gondolnád

Az alvásproblémák felszámolására sok esetben egyszerű megoldást lehet találni, ebben segítsékünkre van, ha megismerjük alvási szokásaink jelentését.

Igaz tények a nőkről

Igaz tények a nőkről

A nők sok mindent másként látnak, mint a férfiak. Sok dologban különbözik a két nem egymástól.