Így öltözz fel, ha állásinterjúra kell menned

Az ilyen stresszes helyzetekben mindenki a legjobb formáját szeretné nyújtani, de sokszor a szándék nem elég. Az alábbi tanácsokkal segítünk, hogy az öltözködés ne fogjon ki rajtad.
Így öltözz fel az állásinterjúra

Az állásinterjú célja, hogy a cég képviselői minél jobban megismerjenek téged, és mivel az első benyomás fontos, nem mindegy, hogy milyen ruhában érkezel. Az első és legfontosabb dolog, hogy legyél tisztában a céggel, ahova jelentkezel. Ez a kérdésekkor sem árt majd természetesen, de most arra gondolunk, hogy ha egy olyan helyre jelentkezel, ahol a kosztüm és az öltöny a megszokott viselet, akkor ha szeretnéd az állást, ne egy farmerban és egy lyukas zenekaros pólóban jelenj meg. És fordítva.

Ha utánanéztél, hogy milyen a cég, ahova jelentkeztél, már csak a neheze van hátra, hogy mit vegyél fel. Kicsit persze könnyebb, ha behatárolható, hogy egy laza helyről van szó, ahova mindenki kényelmes szettben jár, illteve, ha tudod, hogy vasalt blúz nélkül észre sem vesznek.

Mivel az interjúk a legtöbb ember számára stresszes helyzetek, az a legjobb, ha olyan ruhát próbálsz találni, ami a fentiekkel is összeegyeztethető, de leginkább a személyiségeddel. Ha ugyanis olyan összeállítást választasz, ami magabiztossággal tölt el, máris sokkal közelebb vagy a célodhoz. Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour egy korábbi interjújában elmondta, hogy néha úgy érzi, az állásra pályázók éppen aznap reggel szerezték be a ruhát, amiben megjelennek, ezzel pedig olyan benyomást keltenek, mintha azt kölcsönözték volna. Éppen ezért azt tanácsolta, hogy mindenki a személyiségéhez passzoló ruhát válasszon, de legalábbis törekdjen rá, hogy ne úgy fessen, mintha éppen a ruhakölcsönzőből érkezett.

Érdemes tehát úgy választani, hogy az egyéniséged ne tűnjön el teljesen, de megfelelj a követelményeknek is. Ha tudod, hogy egy laza helyre mész, néhány fokkal elegánsabb megjelenést válassz, például egy nem túl decens ceruzaszoknyát egy pólóval és blézerrel, de akár egy A-vonalú szoknya és egy légies blúz, de akár utóbbi helyett egy garbó is remek kombináció. Ha pedig biztosan tudod, hogy üzleti megjelenés az elvárt, akkor se mondj le az egyediségről, és viselj valami olyan kiegészítőt, ami illik hozzád. Legyen szó kendőről, nyakláncról, óráról, válassz valami olyat, ami egy kis színt visz az összképbe.

Persze érdemes arra is figyelni, hogy a túlzások nem állnak jól senkinek – legalbbis egy állásinterjún. A harsány smink, a túl rövid póló, a rikító színek, az átlátszó, kivágott ruhák nem illenek ide. Persze nem árt szem előtt tartani, hogy egy kreatív jellegű állásnál még jól is elsülhet, ha kicsit bátrabb vagy. Mégis azt javasoljuk, hogy ne feljtsd, akármennyire fontos, a ruha csak egy eszköz, ezért próbáld hangsúlyozni a személyiségedet, amikor öltözködsz.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy egy-egy ilyen interjú legalább 30 perc, de általában ennek a kétszerese, így olyan darabokat válassz, amik nem túl kényelmetlenek, tudsz bennük mozogni, nem feszélyez, ha kicsit hosszabb időt kell viselned. Nagyon szerencsétlen lehet, ha folyamatosan húzogatnod kell a szoknyád, ha nem kapsz levegőt a szűk ruhádban, ha a magassarkúd elviselhetetlen kínokat okoz, és még ülni sem tudsz benne. Értjük ezt úgy, hogy magadat kínozni így sosem éri meg, ráadásul a munkaadót sem győzöd meg arról, hogy te vagy a jó választás.

Törekedj a kényelmes, de a helynek megfelelő viseletre, kombináld a személyiségedet tükröző kiegészítőket, szabásvonalakat, illetve a klasszikus alapdarabokat.

Kapcsolódó cikkek

Mit árul el rólunk a ruhánk színe?

Mit árul el rólunk a ruhánk színe?

A ruhánk színe rólunk is árulkodik.

Tökéletes bikinik, fürdőruhák

Bikini, fürdőruha trendek

A nyári fürdőruhák minden évben változnak. Mutatjuk az idei trendet.

Körömszínek, amik sosem mennek ki a divatból

Színek, amik minden évszakban jól mutatnak a körmökön

A szezononként változó trendek mellett ott vannak az örök klasszikusok, amikkel nem nyúlhatsz mellé.