Amit a többemberes babákról tudni érdemes

Sokat sír, szinte nem lehet letenni, állandóan nyugtalan – nem a szülők hibája, ha nehezebb dolguk van kisbabájukkal, mint másoknak.
Amit a többemberes babákról tudni érdemes

Ha elhangzik a többemberes baba kifejezés, sok rokon és barát csak legyint és felsóhajt, mondván: „Nem kell bedőlni a sírós trükknek” és „Nem hiszen el, hogy nem bírtok vele”. Sokak szerint nem is létezik ez a kifejezés, erre cáfol rá William Sears gyermekorvos és kutatásai. A „high need” babák, amiket magyarul többemberesnek fordítunk, nem valamilyen rendellenességgel élnek, csupán a temperamentumuk különbségein nyugvó tulajdonság-együttesről van szó esetükben.

De mik is ezek a tulajdonságok, amikre ha odafigyelünk, rájöhetünk, hogy többemberes babánk van-e?

Intenzivitás

A többemberes babák gyakran és hangosan sírnak, így jelzik, hogy figyelemre van szükségük, ez sokszor már az újszülött-osztályon tapasztalható. Fokozottabb reakciók jellemzőek rájuk, és az elégedetlenséget is mindig sírással adják szüleik tudtára.

Hiperaktivitás

Egy ilyen baba gyakrabban feszíti meg izmait, mint szükséges lenne, de fontos hangsúlyozni, hogy nem neurológiai problémáról beszélünk. Az izomfeszülés miatt olyan, mintha mindig rajtra készen állnának valamire – egyes babák szeretik, ha ezt úgy enyhítjük, hogy takaróba bugyoláljuk őket, mások viszont nem tudják elviselni.

Gyakori evés

Amennyiben a kicsi többször igényli az evést annál, mint amennyi anyatejre vagy tápszerre a kora szerint szüksége lenne, gyanakodhatunk a többemberességre, mert a szoptatás stresszoldó hatással is van rájuk. Így ha többször jelzik, hogy erre van szükségük, önmagukat nyugtatják vele.

Érzékenyen érinti az elválás

Persze mondhatnánk, hogy ez minden újszülöttre igaz, a többemberesekre hatványozottan ráillik a leírás, miszerint nem lehet odaadni másnak, hogy vigyázzon rá. Sír, ha új helyen találja magát, nehezen függetlenedik, felkavarják őt az legapróbb változások is.

A „high need” újszülöttek további jellemzőiért keressétek fel a Colore.hu-t!

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos a lefekvési rutin a babáknál

Miért fontos a lefekvési rutin kialakítása a babáknál?

A kisbabák akkor érzik jól magukat, ha rendszeresség van az életükben.

Mire van szükség a konyhában kisbaba esetén?

Mire van szükség a konyhában kisbaba esetén?

Szeretnéd felszerelni a konyhád, várva a kisbaba érkezését? Mutatjuk, hogy a baba etetőszék vásárlásán túl mire van még szükség. Tarts velünk!

Ezért tiltották be a babamozit Németországban

Ezért tiltották be a babamozit Németországban

A leendő szülők orvosi ok nélkül már nem kaphatnak képet a születendő gyermekükről.