A legnépszerűbb kötél típusok

Kötelet már évszázadok óta használunk az élet minden területén, így fontos a jó minőség. Sok helyen beszerezhető, de a mostanában megjelent silány áruval vigyázni kell. Az a legjobb, ha magyar készítőtől vagy szakáruházból szerezzük be. Nem mindegy, hogy egy kötél mennyit bír vagy mikor szakad el a gyenge minőség miatt.
A legnépszerűbb kötél típusok

Ebben a cikkben a legnépszerűbbekről írunk részletesebben, ezzel együtt kitérünk a kötél webáruház kínálatára is.

A köteleket fajtái

A köteleket terhelhetőségük szerint két csoportba oszthatjuk:

  1. statikus kötelek

  2. dinamikus kötelek

Bár mindkét csoport kívülről teljesen egyformának tűnhet, azonban jelentős különbség van köztük, az eltérő tulajdonságaik és a felhasználás módja szerint.

A statikus kötelek

Kizárólag körszövéses technológiával készülnek, a közepén egy maggal, ami rugalmasabb szárból van, és körülveszi egy sűrűn szőtt védőköpeny, ami védelmi célokat szolgál. A kötél összes szála végigér a kötél teljes hosszán. Színük általában fehér.

A dinamikus kötelek

A dinamikus köteleknek is a közepén egy mag van, ami laza és rugalmas, hogy meg tudjon nyúlni. Ez a megnyúlás biztosítja, hogy a kötél fokozatosan lassítsa le és állítsa meg a zuhanást, ez adja a kötél energiaelnyelő képességét. A statikus kötél szövése sűrűbb, a terhelhetőség miatt. A dinamikus kötelek színes köpennyel készülnek, ami érthető ha tudjuk, hogy első sorban a sziklamászásban és a hegymászásban használják, biztosításként.

A dinamikus kötelek típusai

Ami pedig a dinamikus köteleket illeti, az alábbi fajtákról beszélhetünk:

● egészkötél

● félkötél

● ikerkötél

A dinamikus köteleket vastagságuk alapján csoportosítják, melyet a kötél végén mindig jelölnek. Nagyon sok területen felhasználhatóak, a hegymászásra és sziklamászásra, de kalandparkokban is használatban vannak, ahol erős igénybevételnek vannak kitéve.

A családi házaknál a kútból üzemelő szivattyú leengedésére is szükség van kötélre, hiszen a nagy mélység miatt csak ez az eszköz jöhet számításba. Az autó műszaki problémája esetén is jó hasznát tudjuk venni, a vontatásnál. A kertben a hintaágyat is felszerelhetjük vele, de minden más esetben is jó szolgálatot tehetnek.

Ezek a kötelek a legtöbb kötél webáruház kínálatban megtalálhatóak, így nem okozhat gondot megfelelő minőségű és fajtájú típust választani.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy az életünk minden területén hasznát vesszük a köteleknek, természetesen minden célra a megfelelőt kell választani, lehetőség szerint jó, ha szakáruházból vagy szakembertől vásároljuk meg a szükséges kötelet.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan helyezd el az ágyat, hogy minden éjszaka pihentető legyen

Hogyan helyezd el az ágyat, hogy minden éjszaka pihentető legyen

Éjjelente gyakran csak forgolódsz, s nem jön álom a szemedre? Esetleg gyorsan elalszol, reggel mégis fáradtan ébredsz? Sok egészségügyi problémához vezet a pihenés hiánya. Érdemes tehát utánajárni a problémák okának.

5 tipp a régi bútorok restaurálásához

5 tipp a régi bútorok restaurálásához

A régi bútorokat a bútorrestaurálási technikák segítségével megmentheti a hulladéklerakóktól.

Így változott a tűz melegének forrása az évszázadok során.

A kandallók és tűzhelyek története

Így változott a tűz melegének forrása az évszázadok során.