Életmód

Biztos fogyás a króm segítségével

A fogyókúra megkezdése során a csökkentett élelmiszer bevitel miatt, a szervezetbe bejutatott ásványi anyagok és nyomelemek is  kisebb mennyiségben lesznek jelen, ami sokszor inkább plusz nehezítő tényező a fogyás útjára lépve.  Különösen a mikrogramm és milligramm mennyiségű össszetételek kisebb vagy nagyobb arányú hiánya lassíthatja le a fogyás menetét. A króm külső forrásból való fokozott bevitelével azonban, nagy mértékben orvosolható ennek a problémának az egyik gyökere.

A króm hatást gyakorol a szénhidrát-anyagcserére, segít megbontani a makacs zsírmolekulákat, így a súlyvesztés eredményesebb útjának egyik államásaként is szolgálni tud. Az éhségcsökkentésben, az édes íz kívánásának a visszaszorításában és ennek eredményeként a testösszetétel javításában is javulást okoz a szervezetbe való plusz bevitele. A piacon kevés hasonló nyomelem van jelen, amely képes  ilyen szinten megnövelni az edzések zsírégető hatékonyságát. Ennek fényében a sportolók és az izomépítők egyik állandó étrendkiegészítő összetevője is.

A króm mindenhol jelen van, a vizekben, a talajban, jó néhány élelmiszerben. Külső bevitele például a gombából, a paradicsomból, a rákfajtákból és az osztrigából tevődik össze, de mivel ezek az élelmiszerek igen megosztóak, így sokan az egyszerűbb és kényelmesebb útját választják a pótlásra és a formulázott étrendkiegészítők irányába fordulnak.  Alapvetően, ez a trivalens vegyület ismert a nehéz felszívódásáról és sok esetben hiába próbálja az ember az élelmiszerekkel bevinni az elvi mennyiséget a szervezetbe, ugyanis a megkötése sok belső folyamat függvénye is.  A krómnak három formája létezik, ionos vegyületként, szerves és szervetlen alakban is létezik, amelyek közül a leginkább alkalmazkodó a szervetlen változat. 

A felszívódási folyamatban a króm a bélből a véráramba jut, ami után a máj lesz a végleges raktározó- és feldolgozóüzem. A fogyásban való szerepvállalása tudományos kutatások alapján nem teljes mértékben igazolható, de mivel a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok arányos eloszlását és szabályozását is végzi, így kiegészítő nyomelemként jelen tud lenni az eredményesebb életmódváltásban is.  Önmagában így tehát a króm, külső forrású plusz bevitele nem fog változást eredményezni, de az étvágycsökkentésben, az inzulinhatásban és a vércukorszint szabályozásában segít, így a falási rohamok is jobban kordában tarthatóak. Azáltal, hogy csökken az egyszerű szénhidrátok utáni sóvárgás és a cukoréhség, már könnyebben felválthatóak az étkezések során az egészségtelen összetételű ételek egészségesebb verziókra.

A külső bevitelkor, amennyiben nem az élelmiszerek sokszínűségére kívánjuk bízni a szabályozott fogyasztását, szóba tudnak jönni az étrendkiegészítők is. A Fittpharma nevű székesfehérvári alapítású weboldal például, számos termékével kínálja a króm bevitelét. Az oldal gyógyszerész végzettségű szakemberek segítségét is igénybe veszi, hogy ezáltal is a legjobb minőségű és összetételű étrendkiegészítőket kínálhassa.